keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

-entisellä koululla

Vuonna 2002 Pulkkisen ala-asteen esikoulun aloitti pikkuinen tyttö raitaisissa housuissaan kahden kaverinsa kanssa. Kukapa olisi arvannut, että nämä kolme neljästä ovat ne, ketkä tuolta koulusta viimeisinä "valmistuvat" ylä-asteelle ja keille viimeisenä lauletaan "Turvallista matkaa me toivotamme näin, on aika purjeet nostaa ylöspäin. Turvallista matkaa aaloille elämän, kanssa hyvän ystävän."

Tuon matkan eskarista kutos luokalle aikana ehti tapahtua kaikkea. Mutta mistään en haluaisi luopua. Mun aikana koko ala-asteella oli n. 30 oppilasta. Kolmos luokalle asti mun luokalla oli mun lisäks 2 tyttöä ja kolmosella meidän luokalle tuli yksi tyttö lisää. Me oltiin siis viimeiset neljä jotka sai kirjottaa nimen seinään. Kaikki ketkä kävi kyseisen ala-asteen loppuun asti, saivat kirjoittaa oman nimensä seinäään sillä värillä minkä olivat itse valinneet. Muistaakseni mä kirjoitin vihreällä.

Enää "nimmarit" ei ole nähtävillä, mutta tuossa seinäpläntillä ne monen vuoden kuutosluokan lopettaneiden nimet möllötti.

Mun ala-aste loppui siis vuonna 2011. Ja sinä samana vuonna koulu lakkautettiin. Siitä jatkoin ylä-asteelle mutta siitä ei puhuta nyt.

19.3 oli Pulkkisen vanhalla koululla uusien omistajien järjestämä Elämys päivä. Luvassa oli hevosajelua, kahvittelua, viulun soittoa ja näytelmänpätkä. Mummu käski mennä koululle silloin, olihan hän itsekin tulossa. Ja nyt voin sanoa, että kyllä olisi harmittanut jos en olisi mennyt.

Oli ihanaa käydä pitkästä aikaa vanhalla koululla, kaikki hyvät ja huoot muistot tuli mieleen. 

LIIKUNTASALI




Täällä on pelattu monet pelit, rakennettu monet temppuradat, leikitty ties vaikka ja mitä ja tietenkin kaikista tärkein, riehuttu niin hurjasti, että taisi kerhonpitäjiltä ja opettajilta sun muilta mennä hermot monesti. Sali toimi samaan aikaan puutyön luokkana ja liikuntasalina. Sali ei ollut muuttunut yhtään, saman näköinen kuin aina ennenkin.

LUOKAT





"Alaluokassa" kävi koulua kaikki eskarista kolmosluokkaan asti. Nyt mietin että miten ihmeessä oon joskus mahtunut noihin pulpetteihin istumaan. Muistan edelleen tarkkaan missä istuin ekana koulupäivänä!



"Keskiluokassa" koulua kävivät sitten kaikki "isot oppilaat", eli kolmosesta ylöspäin. Tästä luokasta en tajunnut räpsiä kunnollisisa kuvia ollenkaan, mutta selvitkäähän kirahvilla ja Suomen kartalla.


"Yläluokassa" pidettiin perjantain pitkät aamunavaukset, musiikkitunnit ja 5-6lk matikan, historian yms tunnit. Yläluokka toimi myös ATK luokkana, muistaakseni 5 nykyään kivikautista tietokonetta aina täysin toimivana, ehkäpä vain vähän hitaana. Musiikin tunnit oli aina mun lemppareita, koitin aina salaa välitunnilta jäädä soitelemaan pianoa. (onnistuin erittäin harvoin, nimittäin opettajien huone sijaitsi seinän toisella puolella)

Jos nyt pääsis 10 vuotta takasin ajassa, voin suoraan sanoa, että mistään en haluais luopua. Oli se vaan näin jälkeenpäin miettien kamalan ihanaa aikaa, vaikka välillä tosin aika kamalaakin. 

Elämyspäivä oli järjestetty tosi hyvin, ja kaikki vieraat näyttivät nauttivan! Mulla oli kaveri just tuona päivänä kylässä kaupungista, ja olin hälle toitotellut, että Pulkkisessa ei ikinä tapahdu mitään. No en tietenkään muistanut, että täällä on just tuona päivänä tapahtuma. Yleensä vapun aikaan Pulkkisessa on noin paljon liikettä ja vilsketta, kun jokkiskansa ajaa kylän läpi Kemoralle. Itsekkin olin ihan äimän käkenä, että kuinka paljon porukkaa sinne tulikaan! Kiitokset Vuokolle ja Helenalle, oli mahtava päivä!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti